Heb je eindelijk een studie gekozen, je hebt je vóór 1 mei aangemeld, komt er ook nog een studiekeuzecheck achteraan…. Moet je je daar zorgen over maken? Nee!
De studiekeuzecheck is een manier om te controleren of de studie die jij hebt gekozen bij je past. Het wordt daarom ook wel matching genoemd. De studiekeuzecheck is een moment waarop jij kennismaakt met de opleiding. Je krijgt de kans om te vertellen waarom je deze keuze hebt gemaakt. Zo kunnen jij en de opleiding elkaar beter leren kennen en kan de opleiding inschatten of je inderdaad een goede keuze hebt gemaakt.
Wat is een studiekeuzecheck?
De check kan verschillende vormen hebben. Zo kan het een gesprek zijn over je gemaakte keuze, je motivatie, het volgen van een proefcollege, het invullen van een digitale vragenlijst of een andere activiteit.
Advies
Na de studiekeuzecheck krijg je van de onderwijsinstelling een advies. Krijg je een positief advies? Dan verwachten ze dat de opleiding bij je past en dat je deze zult halen. Krijg je een negatief advies? Dan denkt de onderwijsinstelling dat je de opleiding waarschijnlijk niet gaat halen. Het advies is niet bindend als je je voor 1 mei hebt aangemeld. Je mag dan wel starten met de opleiding, maar het is verstandig om na te denken of deze wel echt bij je past. Heb je je na 1 mei bij de opleiding aangemeld, dan kan het advies wel bindend zijn en mag de opleiding je weigeren.
Is een studiekeuzecheck belangrijk?
Je krijgt inzichten in je keuze. Twijfel je nog tussen een aantal studies? Dan is zo’n check wellicht handig. Maar hecht er vooral niet teveel waarde aan. Ja, het is belangrijk, nee niet alles hangt er vanaf. Je hoeft je ook niet voor te bereiden op zo’n check. Als je weet waarom je de studie hebt gekozen, kan het niet misgaan. Bedenk dus bij het maken van je studiekeuze wel goed waarom je ergens voor kiest.